Archiwa

TUNEZJA piaszczysta plaża i ciepłe morze ? palmy i tunezyjska herbata Maghrebi.
? ??? ? ???? ???̨ ??????? ??? ????? Przed nami kolejny słoneczny dzień w Tunezji ☀️
Więc najpierw herbata ☕️, później ruszamy w świat! 


Przepis na tunezyjską herbatę Maghrebi. Nazwa herbaty wywodzi się obszaru północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego – Maghreb. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na zachód i samo słowo maghreb oznacza właśnie zachód. Jak pewnie się domyślacie nieodzownym składnikiem tego przynoszącego orzeźwienie w pustynnym klimacie napoju będzie mięta.

W Tunezji do przyrządzenia Maghrebi używa się czarnej herbaty. Herbata jest zagotowywana w czajniczku z dodatkiem liści mięty. Gdy uzyskamy mocny, intensywny napar, słodzimy go obficie miodem. Miód z herbatą łączymy w typowy dla północnej Afryki sposób czyli poprzez wielokrotne przelanie naparu z czajniczka do szklanki i z powrotem. 
Herbata jest nalewana do szklanek z wysokości, tak aby utworzyła się charakterystyczna pianka. Na koniec jednak dodajemy do szklanek… orzeszki piniowe.

Ten charakterystyczny dla tunezyjskiej herbaty dodatek nie służy jedynie do dekoracji – orzeszki piniowe nadają tunezyjskiej Maghrebi unikalny aromat i posmak. Czasami dodaje się również mleka.

Pamiętajcie, że w Tunezji herbata nie służy do gaszenia pragnienia, ani nie jest dodatkiem do popicia posiłku. Tak ja w innych krajach Maghrebu, picie herbaty jest rytuałem wzmacniającym więzi społeczne.